رشد به نوجوانی ختم نمی شود بلکه تقریباً تا ۵۰ سالگی ادامه می یابد. روانشناسان رشد برای رشد در بزرگسالی دوره تقریبی قائل هستند اوایل بزرگسالی ، اواسط بزرگسالی ، و اواخر بزرگسالی. هر دوره از تغییرات جسمانی در بزرگسالی ، شناختی و اجتماعی هیجان خاصی دارد.
تغییرات جسمانی در اوایل بزرگسالی
اکثر بزرگسالان در بیست و چند سالگی به اوج رشد جسمی خود میرسند و در این سال ها از هر دوره دیگری سالم ترند. عملکرد ورزشکاران در بیست و چند سالگی است خصوصاً در مسابقات قدرتی و سرعتی مثل وزنه برداری و دو صد متری . مهم ترین استثناها در این زمین ژیمناست ها و شناگران زن هستند که اوج عملکردشان در نوجوانی است.
متاسفانه اوایل بزرگسالی دوران افت بسیاری از مهارت ها نیز هست. در سی و چند سالگی غالبا شاهد افت محسوس قدرت و سرعت هستید. شاید هم مهارت های بالای جسمی و سلامتی دیگر جوانان است که بیشتر خود نمایی می کند.
این مسئله باعث می شود جوانان توجه نکنند که عادات بد غذایی، افراط در مشروب خواری ، سیگار کشیدنشان میتواند سلامتی آنان در مقاطع بعدی را به خطر اندازد.
تغییرات جسمانی در بزرگسالی و میانسالی
یکی از مشهورترین تغییرات جسمی در اواسط بزرگسالی تغییرات ظاهری است. در چهل و چند سالگی تا ۵۴ سالگی پوست رفته رفته به دلیل کاهش چربی و کلاژن در بافت های زیرین چروک خورده و شل می شود.
رنگی شدن برخی مناطق پوست موجب نمودار شدن لکه های پیری می شود. خصوصاً در جاهایی که در معرض نور خورشید قرار می گیرد مثلا دست ها و صورت. موها نازک تر و خاکستری تر می شود چون سرعت جایگزینی آنها و میزان ملانین سازی کم میشود. قد آدم ها در میانسالی عملاً کوتاهتر میشود و وزن بسیاری از آنها افزایش می یابد.
سلامتی جسمانی در اواسط بزرگسالی کاهش می یابد و سلامتی ما سیر نزولی پیدا می کندو سلامت چشم و عملکرد آن هم تغیر میکند که به آن پیرچشمی گفته میشود.
سه مورد از مهمترین نگرانی های بهداشتی در این سن بیماری قلبی سرطان و اضافه وزن است. سرطان غالبا مرتبط با سیگار کشیدن می باشد و خودش را در اواسط بزرگسالی نشان می دهد.
یائسگی زنان
یائسگی یکی از تغییرات جسمانی در بزرگسالی است که برای زنان اتفاق می افتد. ورود به میانسالی برای زنان که نزدیک شدن به یائسگی هم دارد دوره های قاعدگی زنان معمولاً در اواخر دهه پنجم یا اوائل دهه ششم اعشار به طور کامل قطع میشود. متوسط سن آخرین قاعدگی زنان ۵۲ سالگی است ولی ۱۰ درصد شان بیش از ۴۰ سالگی یائسه میشوند.
در یائسگی تخمدان ها تولید استروژن را به شدت کم می کند ژن هم نشانههای ناخوشایندی در زنان یائسه ایجاد میکند از جمله داغ شدن بدن که به آن گر گرفتگی می گویند. حالت تهوع خستگی و تند شدن ضربان قلب.
برخی از زنان یائسه از افسرده شدن و تحریک پذیری خود خبر می دهند. در حالی که در برخی موارد این احساس آنها به شرایط زندگی شان مثل مطلقه شدن ، بیکار شدن ، یا مراقبت از پدر یا مادر بیمارشان برمیگردد. اما تحقیقات نشان میدهند یائسگی برای اکثر زنان مشکلات روانشناختی یا جسمی ایجاد نمی کند.
تغییرات جسمانی در بزرگسالی و سالمندی
پیری بدون بیماری هم تغییرات جسمانی در بزرگسال زیادی به دنبال دارد. تغییرات ظاهری مثل چروک خوردن پوست و لکه های پیری در سالخوردگان مشهود تر میشوند. وزن در میانسالان افزایش می یابد ولی پس از ۶۰ سالگی به دلیل تحلیل عضلانی کم میشود.
فشار خون هم غالباً در سالمندان بالا میرود که با ورزش و دارو قابل درمان است. در پیری بهنجار بافت استخوانی اسکلت بدن تا حدودی از بین میرود ولی وقتی شدید شود به پوکی استخوان مبدل خواهد شد. شایع ترین اختلال مزمن در دوران بزرگسالی آرتریت است و پس از آن فشار خون بالا.
پس نتیجه می گیریم برای مدیریت تغییرات جسمانی در بزرگسالی باید از کودکی و حتی از زمان جنینی اقدام نموده و با در پیش گرفتن یک سبک زندگی سالم برای تغییرات جسمانی در بزرگسالی و سالمندی برنامه ریزی و اقدام نمائیم.