جستجو

عوامل موثر در پوکی استخوان و روش های پیشگیری

آنچه در این مطلب میخوانید

پیشگیری از پوکی استخوان

برای پیشگیری از پوکی استخوان بهتر است اول دلایل و عوامل موثر در پوکی استخوان و روش های پیشگیری از پوکی استخوان را بشناسیم.

پوکی استخوان به معنی کم شدن تراکم استخوان است که بدنبال آن قدرت و استحکام استخوان کم شده و تحت این شرایط استخوان در معرض آسیب و شکستگی قرار می‌گیرد.

پوکی استخوان معمولاٌ بتدریج پیشرفت می‌کند و در ابتدا، هیچ علامتی از خود بروز نمی‌دهد تا وقتی که شکستگی ایجاد شود. پوکی استخوان یا استئوپروز می‌تواند در هر استخوانی از بدن ایجاد شود ولی معمولاً شکستگی ناشی از آن، در استخوان‌ های ستون مهره‌ها، لگن و ران بیشتر دیده می‌شود.

منظور از شکنندگی استخوان این است که هر گونه فشار خفیفی که به کمر وارد شود ،افتادن و حتی سرفه می‌تواند موجب شکستن استخوان‌ها شود و به این منظور پیشگیری از پوکی استخوان امر ضروری است.

پوکی استخوان مردان و زنان از هر نژاد را درگیر می کند در سرتاسر جهان از هر سه زن یک نفر و از هر پنج مرد بالای پنجاه سال یک نفر به دلیل پوکی استخوان دچار شکستگی استخوان می شوند.

اما زنان به ویژه زنان مسن که یائسه شده اند بیشتر در معرض خطر هستند. داروها ، رژیم غذایی سالم و ورزش می توانند به جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان یا تقویت استخوان های ضعیف بدن کمک کنند.

پیشگیری از پوکی استخوان

پوکی استخوان اغلب «بیماری خاموش» نامیده می‌شود، زیرا بیشتر افراد تا زمانی که دچار شکستگی استخوان در اثر افتادن یا برآمدگی جزئی نشوند، نمی‌دانند که به پوکی استخوان مبتلا هستند چیزی که معمولاً باعث چنین آسیب شدیدی نمی‌شد.

در واقع ، حتی پس از شکستن استخوان، حدود ۸۰ درصد از بیماران هنوز برای پوکی استخوان، بیماری زمینه‌ای که باعث شکستگی شده است، تشخیص داده نشده و تحت درمان قرار نمی‌گیرند.

علائم پوکی استخوان

عوامل موثر در پوکی استخوان و روش های پیشگیری از پوکی استخوان:

به طور معمول هیچ علائمی در مراحل اولیه از دست دادن استخوان وجود ندارد. اما هنگامی که استخوان ها توسط پوکی استخوان ضعیف شدند ، ممکن است علائم و نشانه هایی داشته باشید که شامل موارد زیر است:

کمر درد ، ناشی از شکستگی یا کم شدن ارتفاع مهره یا collapse مهره می شود. کوتاه شدن قد با گذشت زمان خمیده شدن قامت استخوانی که خیلی راحت تر از حد انتظار می شکند.

خطر پوکی استخوان با افزایش سن بیشتر می شود. در زمان یائسگی، زنان ممکن است به سرعت استخوان را برای چندین سال از دست بدهند. پس از آن، ضرر کاهش می یابد اما ادامه می یابد. در مردان، از دست دادن توده استخوانی کندتر است. اما در سن ۶۵ یا ۷۰ سالگی، مردان و زنان با سرعت یکسان استخوان از دست می دهند.

پیشگیری از پوکی استخوان

 

آیا مردان به پوکی استخوان مبتلا میشوند ؟

پوکی استخوان فقط یک بیماری زنانه نیست. مردان به اندازه زنان آن را ندارند، شاید به این دلیل که اکثر مردان با تراکم استخوان بیشتری شروع می کنند. با افزایش سن، مردان تراکم استخوان را کندتر از زنان از دست می دهند. اما، مردان باید از پوکی استخوان آگاه باشند. از جمله علائم پوکی استخوان :

  • کمر درد بعد از شکستگی
  • گرفتگی شبانه پاها
  • کاهش قد به مرور زمان
  • شکستگی استخوان‌ها در اثر نیروهای بسیار ضعیف‌تر از حد انتظار
  • قامت خمیده
  • بی خوابی ناگهانی
  • شل شدن دندان‌ها

عوامل موثر در پوکی استخوان

متخصصان در مورد این بیماری در مردان به اندازه زنان نمی دانند. با این حال، بسیاری از مواردی که مردان را در معرض خطر قرار می‌دهند مانند موارد مربوط به زنان هستند، از جمله

  1. سابقه خانوادگی
  2. کمبود کلسیم یا ویتامین D : کاهش دریافت کلسیم و ویتامین دی از طریق مواد غذایی، موجب پوکی استخوان می شود.
  3. ورزش بسیار کم
  4. شرایط پزشکی مثل داشتن سرطان
  5. سطوح پایین تستوسترون
  6. مصرف زیاد الکل
  7. مصرف برخی داروها : مصرف داروهای حاوی کورتیکوستروئید و مصرف هپارین و فنی توئین میتواند موجب پوکی استخوان شوند
  8. سیگار کشیدن

پیشگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از پوکی استخوان

کارهایی وجود دارد که باید در هر سنی برای جلوگیری از ضعیف شدن استخوان ها انجام دهید. خوردن غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین D مهم است. ورزش های منظم با تحمل وزن مانند تمرین با وزنه، پیاده روی، پیاده روی، دویدن، بالا رفتن از پله ها، تنیس و رقص نیز همینطور است.

اگر پوکی استخوان دارید، از فعالیت هایی که شامل چرخاندن ستون فقرات یا خم شدن به جلو از کمر است، مانند دراز و نشست های معمولی، لمس انگشتان پا خودداری کنید. پیشگیری از این بیماری کار سختی نیست و با چند اقدام ساده قابل انجام است. برخی از این اقدامات عبارتند از:

  • عدم استعمال دخانیات
  • مصرف غذاهای سالم
  • ورزش کردن
  • کم کردن مصرف کورتون
  • عدم مصرف داروهایی که فرد را خواب آلود کرده و قوه تمرکز او را به هم میزند.
  • مصرف مکمل های پیشگیری از پوکی استخوان

در کسانی که  بیشتر از سه ماه از کورتون خوراکی استفاده می کنند بایدسنجش تراکم استخوان انجام شود و این سنجش باید در دوره های زمانی تکرار شود. پزشک معالج ممکن است برحسب تراکم استخوان فرد، همراه با تجویز کورتون اقداماتی پیشگیرانه را در دستور کار قرار دهد تا از شدت پوکی استخوان ناشی از مصرف کورتون بکاهد.

پیشگیری از پوکی استخوان

درمان پوکی استخوان

عوامل موثر در پوکی استخوان و روش های پیشگیری : درمان پوکی استخوان به معنای توقف از دست دادن استخوان و بازسازی استخوان برای جلوگیری از شکستگی است. انتخاب های سبک زندگی سالم مانند رژیم غذایی مناسب، ورزش و داروها می تواند به جلوگیری از تحلیل بیشتر استخوان و کاهش خطر شکستگی کمک کند. کلسیم مورد نیاز خود را می‌توانید، علاوه بر محصولات لبنی، از سبزیجات سبز، بروکلی و لوبیا و همچنین از مکمل‌ها و غذاهایی که به آن‌ها کلسیم اضافه شده است، مثل برخی از انواع غلات صبحانه و آب پرتقال، به دست آورید.

اما اگر تراکم استخوانی زیادی از دست داده باشید، ممکن است تغییر سبک زندگی کافی نباشد. همچنین چندین دارو وجود دارد که باید در مورد آنها فکر کنید. برخی از آنها از دست دادن استخوان شما را کند می کنند و برخی دیگر می توانند به بازسازی استخوان کمک کنند. با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا داروها ممکن است برای درمان پوکی استخوان شما موثر باشند یا خیر. بیشترین داروهای پوکی استخوان، که هم برای زنان و هم برای مردانی که در معرض خطر بالای شکستگی‌ها قرار دارند، تجویز می‌شوند بیس‌فسفات‌ها هستند که نمونه‌هایی از آن‌ها عبارتند از:

  •  ایباندرونات (بونیوا)
  •  آلندرونات (فوزاماکس)
  •  زولدرونیک اسید (رکلاست)
  • رزیدرونات (آکتونل، آتلویا )

برای آگاهی ازدلایل و راههای پیشگیری از آلزایمر اینجا کلیک کنید

0 0 رای
امتیاز مقاله
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
مشاهده همه دیدگاهات

تبلیغات :

ترس و اضطراب از مرگ
بزرگسالان

اضطراب از مرگ

به نظر شما علت ترس و اضطراب از مرگ چیست و بین چه کسانی شایع تر و شدیدتر است؟ آیا این ترس سودی برای انسان

ادامه مطلب
بزرگسالان

تومور عصب شنوایی

.تومور عصب شنوایی Vestibular schwannoma یا نوروم آکوستیک(acoustic neuroma) یک نوع تومور خوش خیم است. که می تواند عوارض متعددی از جمله ناشنوایی، وزوز گوش و

ادامه مطلب
بیماری های زنان

پیرگوشی چیست؟

پیرگوشی (presbycusis)  کاهش شنوایی مربوط به سن است که در اثر افزایش سن در بزرگسالان نمود پیدا می‌کند. این مشکل شنوایی، یک کاهش شنوایی حسی

ادامه مطلب
عمل میرنگوتومی گوش
مقالات

عمل میرنگوتومی گوش چیست؟

جراحی میرنگوتومی گوش چیست؟ برای آشنایی با عمل میرنگوتومی گوش لطفا با ما همراه باشید: یکی از شایعترین بیماری های گوش عفونت گوش میانی می

ادامه مطلب

جدید ترین نوشته ها

تبلیغات :