عوامل موثر در سکته مغزی سالمندان
در این مبحث ما قصد داریم عوامل موثر در احتمال سکته مغزی در سالمندان را برای شما شرح داده و روش های پیشگیری از بروز عوامل موثر در سکته مغزی سالمندان را توضیح دهیم.
سکته مغزی زمانی اتفاق می افتد که جریان خون در بخشی از مغز قطع شود. حالا این قطع شدن جریان خون می تواند دلایل متعددی داشته باشد که ما آنها را عوامل موثر در احتمال سکته مغزی در سالمندان می نامیم
این علائم باعث انسداد یعنی بسته شدن رگ ها و مویرگ ها و یا باعث پاره شدن و خونریزی رگ ها و مویرگ ها میشوند بهتر است بدانیم بافت مغز تشکیل شده از مقادیر زیادی رگ و مویرگ خونی و رشته های عصبی که در غشایی از چربی های مفید به صورت شبکه ای در هم تنیده شده است.
تمام اعضای زنده بدن برای انجام فعالیت های خود نیاز به اکسیژن دارند که این اکسیژن از طریق خون به این بافتها و اعضا می رسد بدون اکسیژن در خون، سلول های مغز در عرض چند دقیقه شروع به مردن می کنند. این مسئله منجر به علائم جدی، معلولیت دائمی و حتی مرگ می شود.
علل سکته مغزی
فشار خون بالا یکی از عوامل موثر در سکته مغزی سالمندان است.
مصرف دخانیات یکی از عوامل موثر در سکته مغزی سالمندان می باشد. سیگار و قلیان کشیدن احتمال سکته مغزی را افزایش می دهد. نیکوتین فشار خون شما را بالا می برد. همچنین خون شما را غلیظ می کند و احتمال لخته شدن آن را افزایش می دهد. حتی در معرض دود قرار گرفتن هم میتواند سلامت شمارا تحت تاثیر قرار دهد .
دیابت یکی دیگر از عوامل موثر در احتمال سکته مغزی در سالمندان می باشد
افرادی که بیماری دیابت دارند اغلب فشار خون بالایی دارند و بیشتر در معرض اضافه وزن هستند. هر دو احتمال سکته مغزی را افزایش می دهند. دیابت به رگ های خونی شما آسیب می زند که احتمال سکته مغزی را افزایش می دهد.
مصرف مواد غذایی هایی که شامل مقدار زیادی چربی با کلسترول بالا است یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در بروز سکته های قلبی و مغزی است. برای پیشگیری از آن نیز لازم است تغییراتی را در جهت اصلاح نوع و نحوه تغذیه ایجاد نمایید.
داشتن اضافه وزن ، احتمال سکته مغزی شما افزایش می یابد. ۳۰ دقیقه پیاده روی سریع داشته باشید یا ورزش های تقویت کننده عضله مانند فشار دادن و کار با وزنه را انجام دهید تا از احتمال سکته مفزی جلوگیری شود
همچنین مطالعه کنید : اختلال میسوفونیا
برخی از داروها می توانند باعث کاهش تاثیر عوامل موثر در سکته مغزی سالمندان شوند و بعضی داروهای دیگر می توانند احتمال سکته مغزی را افزایش دهند. به عنوان مثال، داروهای رقیق کننده خون، که پزشکان برای جلوگیری از لخته شدن خون پیشنهاد می کنند، گاهی اوقات می توانند احتمال سکته مغزی را از طریق خونریزی افزایش دهند.
از دیگر عوامل موثر در احتمال سکته مغزی در سالمندان تغییرات هورمونی می تواند باشد. مطالعات، هورمون درمانی را که برای علائم یائسگی مانند گرگرفتگی استفاده می شود، با خطر بالاتر رفتن احتمال سکته مرتبط دانسته اند. و دوز پایین استروژن در قرص های ضد بارداری نیز ممکن است شانس فرد را برای بروز سکته مغزی افزایش دهد.
علائم سکته مغزی در سالمندان
- فلج صورت، بازو و پاها در همان طرف
- مشکل در صحبت کردن
- بیهوشی و سردرد زیاد
- عدم توانایی در انجام حرکات ظریف
- ضعف و کرختی صورت و پاها به خصوص در یک طرف بدن
عوامل موثر در احتمال سکته مغزی در سالمندان اگر فردی دچار علائم سکته مغزی شد باید سریعاً به پزشک مراجعه کند و یا با اورژانس تماس بگیرد. زیرا درمان فوری سکته باعث زنده ماندن و بهبود سریع می شود.
یکی از مهمترین عوامل موثر در سکته مغزی سالمندان فشار های عصبی و استرس می باشد. فشار های عصبی و استرس باعث بالا رفتن فشار خون شده و فشار خون هم باعث التهاب در رگ ها و مویرگ های مغز و قلب می شود.
انواع سکته مغزی
سکته مغزی گذرا
این سکته همچنین به عنوان سکته مغزی خفیف یا حمله ی ایسکمیک موقت نیز شناخته می شود. هرچیزی که منجر به قطع موقت خونرسانی به مغز شود باعث سکته خفیف می شود. علائم آن برای مدت محدودی باقی می ماند و از بین می رود.
درمان : درمان سکته خفیف با تغییر سبک زندگی و مصرف دارو می باشد. داروهای ضدانعقاد خون برای جلوگیری از ایجاد لخته و انسداد استفاده می شود.
آسپرین و کلوپیدوگرل از جمله داروهای ضد پلاکت هستند و داروهای ضد پلاکت باعث می شود که پلاکت های خون دیگر به هم نچسبند و لخته تشکیل نشود.
سکته ایسکمی
سکته ایسکمی زمانی ایجاد می شود که یک لخته خون یا توده ای باعث انسداد رگ ها و عروق مغزی شود. به همین دلیل به آن سکته انسدادی می گویند. این عارضه باید درمان شده و لخته خون برطرف شود، در غیر این صورت عوارض زیادی را به دنبال خواهد داشت.
لخته خون را می توان با کمک داروهای حل کننده خون برطرف نمود. هرچند ممکن است نیاز به جراحی نیز داشته باشد که با تشخیص پزشک قابل انجام است.
درمان : برای درمان سکته ی انسدادی ممکن است به بیمار داروی حل کننده ی لخته بدهند. که لخته ی ایجاد شده در رگ حل شود و جریان خون برقرار گردد. همچنین ممکن است به بیمار آسپرین تجویز شود که از سکته ی دوم جلوگیری کند.
سکته مغزی شدید یا هموراژیک
فلج هموراژیک هنگامی رخ می دهد که رگ های خونی در مغز به علت های مختلفی پاره می شود و خونریزی رخ می دهند. این نوع خونریزی ناشی از فشار خون بالا می باشد که در ۱۵٪ جمعیت سالمندان دیده می شود.
درمان : ممکن است دارویی تجویز شود که فشار داخل مغز را کاهش دهد. اگر خونریزی شدید باشد ممکن است فرد نیاز به جراحی داشته باشد. در این جراحی هم خون اضافی خارج شده و هم عروق ترمیم می شود.
چگونه سکته مغزی تشخیص داده می شود؟
عوامل موثر در احتمال سکته مغزی در سالمندان راه های مختلفی برای تشخیص سکته مغزی وجود دارد. در زیر به برخی از آن ها اشاره شده است.
معاینه عصبی
آزمایش خون