سینوزیت چیست ؟
در استخوان بندی جمجمه تمام افراد حفره ها یی آکنده از هوا وجود دارند، که به آن سینوس می گویند. سینوس ها مخاط نازکی می سازند که از کانال های بینی خارج می شود. این به تمیز نگه داشتن بینی و عاری از باکتری کمک می کند. سینوزیت چیست ؟ سینوس ها به طور معمول با هوا پر می شوند، ممکن است مسدود شده و با مایع پر شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، ویروس ها، باکتری ها یا قارچ ها می توانند سینوس ها را هدف قرار دهند و باعث عفونت و التهاب آن ها شوند. به حالت عفونت و التهاب سینوس ها، سینوزیت گفته می شود.
سینوزیت حاد : این اصطلاح به شروع ناگهانی علائم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، گرفتگی بینی و درد صورت اشاره دارد که پس از ۱۰ روز از بین نمی رود یا علائمی که به نظر بهبود می یابند اما دوباره عود می کنند و بدتر از علائم اولیه هستند. به آنتی بیوتیک ها و ضداحتقان ها پاسخ خوبی می دهد.
سینوزیت مزمن : زمانی است که تورم سینوس ها بیش از ۳ ماه باشد. سینوزیت مزمن، یک بیماری التهابی بوده که معمولاً در افراد مبتلا به آسم ایجاد می شود. در صورتیکه مبتلا به آسم هستید، امکان دارد دچار سینوزیت مزمنی باشید که در اثر عواملی شدت می یابد؛ چنانچه نسبت به مواد موجود در هوا مانند گرد و غبار، قارچ و گرده آلرژی دارید ممکن است دچار سینوزیت مزمن شوید؛ چراکه این مواد موجب التهاب بینی ناشی از آلرژی می شود. ضمناً افرادی که به قارچ آلرژی دارند، امکان دارد به دلیل حساسیت به قارچ دچار سینوزیت شوند.
سینوزیت حاد و مزمن نشانههای مشابهی دارند، ولی سینوزیت حاد، التهاب یا عفونت موقت و گذرای سینوسهاست که معمولاً به دنبال یک سرماخوردگی بروز میکند. در سینوزیت مزمن، تب از نشانههای شایع بیماری نیست، ولی سینوزیت حاد ممکن است با بروز تب همراه باشد.
عواملی که باعث سینوزیت میشود :
آلرژی : آلرژی به تمام مواد حساسیتزا مانند موی گربه، حشرات نیز میتواند در بروز سینوزیت مؤثر باشد. سینوزیت در اثر آلرژی میتواند باعث التهاب شود که این خود منجر به گرفتگی بینی و تورم غشاهای مخاطی میشود و لذا تخلیه طبیعی سینوس را به همراه دارد. این نوع بیماری اغلب منجر به سینوزیت مزمن میشود.
آلودگی هوا
سرماخوردگی
دود در محیط
ضعف سیستم ایمنی بدن
علائم سینوزیت چیست ؟
شایع ترین علت سینوزیت حاد، ویروس ها هستند. به طوری که باکتری ها، تنها ۵ الی ۲ درصد موارد سینوزیت حاد را تشکیل می دهند. علائم معمولا طی ۴ هفته به صورت خود به خود و بدون نیاز به مراجعه به پزشک به طور کامل برطرف می شوند. اما اگر تب به مدت چندین روز طول کشیده و بهبود نیابد، یا با اختلال بینایی یا اختلال سطح هوشیاری یا تورم چشم ها و سفتی گردن همراه باشد، نیازمند مراجعه سریع به پزشک می باشد.
فشار صورت (به ویژه در اطراف بینی، چشم ها و پیشانی)
گلودرد
ترشحات غلیظ بینی یا گرفتگی بینی
تب
خستگی و احساس
بوی بد دهان
سردرد و یا درد در دندان ها
کاهش حس بویایی