التهاب لوزه میتواند در تمام سنین رخ دهد و یک بیماری رایج در دوران کودکی است. این بیماری اغلب در کودکان در سنین پیش از مدرسه تا اواسط نوجوانی تشخیص داده میشود و درمان التهاب لوزه میتواند از بدتر شدن آن جلوگیری کند. علائم شامل گلودرد، لوزههای متورم و تب است. بیشتر موارد لوزه به دلیل عفونت با یک ویروس رایج ایجاد می شود، اما عفونت های باکتریایی نیز ممکن است باعث التهاب لوزه شوند.
التهاب لوزه ها بسیار شایع است. اکثر مردم حداقل یک بار در طول زندگی خود به التهاب لوزه مبتلا می شوند. التهاب و بزرگ شدن لوزهها باعث انسداد راههای تنفسی و در نتیجه خرخر، اختلال خواب، اشکال در بلع غذا و حتی مشکلات دندانی میشود. علائمی چون احتقان، گرفتگی، آبریزش بینی، عطسه و سرفه نشان میدهد منشأ بیماری، ویروسی است که معمولا بدون نیاز به درمان خاصی پس از گذشت دو هفته بهبود مییابد.
لوزه ها اولین خط دفاعی سیستم ایمنی بدن در برابر باکتری ها و ویروس هایی هستند که وارد دهان شما می شوند. این عملکرد ممکن است لوزه ها را به ویژه در برابر عفونت و التهاب آسیب پذیر کند. با این حال، عاملی که ممکن است علت موارد نادر لوزه در بزرگسالان باشد این است که عملکرد سیستم ایمنی لوزه ها پس از بلوغ کاهش می یابد. در واقع ویروسها شایعترین عامل ایجاد تورم لوزوی هستند. ویروس اپشتین بار که معمولاً برای ایجاد بیماری مونونوکلئوز شناخته میشود، از جمله ویروسهایی است که میتواند در ورم لوزهها مؤثر عمل کند.
علائم التهاب لوزه
در کودکان بسیار کوچک، ممکن است متوجه افزایش تحریک پذیری، کم اشتهایی یا آبریزش بیش از حد شوید. علائم و نشانه های شایع التهاب لوزه عبارتند از :
- لوزه های قرمز و متورم
- پوشش یا لکه های سفید یا زرد روی لوزه ها
- گلو درد
- بلع دشوار یا دردناک
- تب
- بزرگ شدن غدد حساس (غدد لنفاوی) در گردن
- صدای خش دار، خفه شده یا گلویی
- بوی بد دهان
- معده درد
انواع التهاب لوزه
التهاب لوزه حاد :
اگر علائم حدود ده روز یا کمتر طول بکشد، التهاب لوزه، حاد در نظر گرفته میشود. اگر علائم بیشتر طول بکشد یا اگر التهاب لوزه چندین بار در طول سال بازگردد، ممکن است التهاب لوزه، مزمن یا عودکننده باشد.
در موارد حاد التهاب لوزه ها که گلو به شدت عفونت می کند و لوزه ها و غدد لنفاوی ناحیه گردن به سرعت بزرگ می شوند، بیمار به خستگی مفرط و بی قراری دچار می شود.
التهاب لوزه مزمن :
علائم التهاب مزمن لوزه بیشتر از التهاب حاد طول میکشد.ممکن است علائمی مثل بوی بد دهن ، گلودرد و… را به صورت طولانیمدت تجربه کنید.
سنگ لوزه :
زمانی که مواد خوراکی مانند غذا، سلولهای مرده، باکتریها و سایر مواد روی لوزهها به دام میافتند، سنگهای لوزه میشوند. این زباله ها با تجمع کلسیم در اطراف آن و تشکیل سنگ های لوزه سفت می شوند. به این سنگ ها سنگ لوزه نیز می گویند. آنها معمولاً به صورت توده های سفید یا زرد دیده می شوند.
سنگ لوزه ها عموماً به راحتی استخراج می شوند و برخی افراد هنگام سرفه آنها را خارج می کنند. غرغره کردن با آب نمک نیز ممکن است آنها را از جای خود خارج کند. اگر سنگ ها به خوبی ثابت شده باشند، ممکن است فرد نیاز به غرغره شدید داشته باشد.
تشخیص التهاب لوزه
برای تشخیص التهاب لوزه، پزشک با معاینه عمومی شروع می کند و تورم اطراف لوزه ها را که اغلب دارای لکه های سفید است، بررسی می کند. پزشکان همچنین ممکن است قسمت بیرونی گلو را برای علائم بزرگ شدن غدد لنفاوی و بثوراتی که گاهی اوقات رخ می دهد، بررسی کنند. با استفاده از این تکنیک، آنها می توانند تشخیص دهند که علت عفونت ویروسی است یا باکتریایی.
التهاب لوزه ها معمولاً هیچ مشکل جدی یا پایداری برای سلامتی ایجاد نمی کند.
عوارض ورم و التهاب لوزه
- عفونت گوش میانی . همچنین ممکن است عفونت بدتر شده و به دیگر نواحی بدن گسترش یابد. به این وضعیت، سلولیت لوزوی گفته میشود.
- وجود چرک بین دیواره گلو و لوزه.
- تب روماتیسمی که باعث التهاب در بدن میشود و تشنج به همراه دارد.
- وقفه تنفسی در خواب که در آن، دیواره گلو در هنگام خواب به حالت استراحت سکون درمیآید و چرخه خواب و نفس کشیدن را مختل میکند.
درمان التهاب لوزه
آنتیبیوتیکها ممکن است به رفع سریعتر علائم شما کمک کنند. با این حال، ممکن است ریسک مقاومت آنتیبیوتیکی را افزایش داده و عوارض جانبی دیگر، مانند مشکلات گوارشی داشته باشند. مصرف آنتیبیوتیکها برای افراد دارای ریسک عوارض ناشی از التهاب لوزه، ضروریتر است.
پنی سیلین رایج ترین آنتی بیوتیک است. هنگامی که یک دوره آنتی بیوتیک را می گذراند، فرد باید دوره کامل را دنبال کند و حتی اگر علائم برطرف شده باشد، به مصرف آن ادامه دهد. توقف یک دوره آنتی بیوتیک در بخشی از راه ممکن است باعث گسترش عفونت شود. اگر ویروس دارید، آنتی بیوتیک ها کمکی نمی کنند و بدن شما به تنهایی با عفونت مبارزه می کند. در عین حال، می توانید برخی از درمان های خانگی را امتحان کنید:
- به اندازه کافی استراحت کنید که با ذخیره انرژی بدن در جهت مبارزه با عفونت به روند بهبودی کمک می کند.
- چای داغ همراه با عسل، گلودرد شما را کاهش می دهد.
- برای کمک به گلودرد مایعات گرم بنوشید.
- دوری از محرک ها مثل تنباکو و محیط های پر دود می تواند به کاهش علائم کمک کند.
- با آب نمک گرم غرغره کنید.
- آبلیمو را با آب مخلوط کنید ، سپس یک قاشق چای خوری عسل و زنجبیل به آن بیافزایید و هر روز بنوشید.
- پرهیز از استعمال سیگار یا مصرف مواد شوینده منزل در اطراف کودک.
- از یک بخارساز یا مرطوب کننده خنک کننده در اتاق خود استفاده کنید.
- مصرف آنتی بیوتیک ها در صورت شک به عفونت میکروبی لوزه ها.
- پودر دارچین و یک فنجان شیر را ترکیب کنید و این مخلوط را هر روز بنوشید.
- مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف کنید.
اکثر موارد لوزه های ویروسی در عرض چند روز با مایعات و استراحت زیاد برطرف می شوند. آنتی بیوتیک ها معمولاً در حدود ۱۰ روز التهاب لوزه های باکتریایی را از بین می برند.