۵ عامل که باعث پارگی پرده گوش می شوند
قبل از هرچیز بهتر است پرده گوش را بهتر بشناسیم. پرده گوش همانطور که از اسمش مشخص است بافت بسیار نازکی است که همچون یک پرده نازک در انتهای حفره گوش و جدا کننده گوش میانی از گوش خارجی می باشد این پرده تاثیر بسیار بالایی بر شنوایی دارد به نحوی که در صورت بروز هر گونه مشکل برای پرده گوش شنوایی فرد تحت تاثیر قرار می گیرد و بالطبع کیفیت زندگی فرد دچار تغییرات خاصی خواهد شد.
عوامل پارگی پرده گوش:
حال که پرده گوش را شناختیم استنباط بهتری از علل و عوامل پارگی پرده گوش پیدا می کنیم. عوامل مختلفی می توانند باعث پارگی پرده گوش بشوند که عبارتند از :
- ضربه: انواع ضربه می تواند باعث پارگی پرده گوش بشود این ضربه می تواند سیلی باشد یا میتواند ضربه به سر باشد و یا می تواند سقوط یا پرش از ارتفاع باشد همه این ضربات می توانند باعث پارگی پرده گوش بشوند.
- پاک کردن گوش به روش نادرست : با ورود اشیاء مختلف به گوش مثل گوش پاک کن و یا سنجاق قفلی و یا چوب کبریت و یا کلید به نیت پاک کردن گوش می توانیم باعث پارگی پرده گوش بشویم. اگر پارگی بر اثر ورود اجسام خارجی صورت بگیرد اگر به خوبی از گوش مراقبت شود وضعیت گوش بهبود خواهد یافت.
- فشار زیاد آب : فشار زیاد آب عموما در شستشوی گوش به روشهای قدیمی که با یک سرنگ بزرگ پر از آب و به وسیله دست توسط افراد غیر ماهر و تازه کار اتفاق بیفتد. اگر در اثر فشار زیاد آب پرده گوش فرد پاره شود امکان بهبود خود به خود گوش خیلی کم است و در بیشتر مواقع احتیاج به جراحی دارد. بطور کل در مواردی که پارگی به خودی خود بهبود نیابد لازم است که به پزشک مراجعه شود و جراحی پرده گوش صورت بگیرد.
- عفونت های ویرال و باکتریال: این عامل در صد بالایی از پارگی های پرده گوش را سبب می شود چون عفونت های ویروسی و باکتریایی خصوصا با پیدایش ویروسهای جدید کوید ۱۹ و سارس و سویه های جدید آنفولانزا که باعث التهاب شدید قسمت های مختلف گوش میانی از جمله پرده گوش می شوند شایع ترین نوع عفونت ها هستند که پرده گوش را درگیر می کنند.
- صدای بلند با فرکانس بالا: این عامل را می توان مانند شکستن دیوار صوتی و صدای انفجار بمب و شلیک اسلحه در میادین نظامی و صداهای بلند در کارخانجات صنعتی و صدای ترقه های بزرگ در عروسی ها و صدای بلندگوها در مراسمات جشن و عزا نام برد. صداهای با فرکانس بالا می تواند باعث پارگی پرده گوش بشوند.
- مکش گوش به سمت خارج: این اتفاق ممکن است به وسیله شستشوی گوش به وسیله ساکشن توسط افراد مبتدی و بی تجربه و یا مکش بوسیله دهان حتی به وسیله بوسیدن گوش اتفاق بیفتد.
- ورود براده فلزات داغ : این مورد نادر است ولی در کارگاه ها و کارخانجات صنعتی که وسایل حفاظت و ایمنی فردی استفاده نمی کنند احتمال وقوع دارد.
علائم پارگی پرده گوش
پارگی پرده گوش علائمی دارد که شایعترین آنها عبارتند از:
احساس درد ناگهانی در گوش: این درد ممکن است گاهی اوقات با دندان درد یا فک درد اشتباه گرفته شود برای تعیین علت اصلی درد بهتر توسط پزشک معاینه انجام شود.
ناشنوائی نسبی: در این حالت ممکن است فرد از ناشنوائی همراه با پیچش صدای باد یا به اصطلاح هو هو در گوش شکایت کند.
خونریزی و یا تراوش ترشح از گوش. ترشح گوش ممکن است در عرض ۴۸-۲۴ ساعت پس از پارگی پرده گوش، به رنگ زرد در آمده و شبیه چرک شود. در این حالت ممکن است فرد دچار تب نیز بشود.
شنیدن صدای وزوز در گوش یا شنیدن صدای سوت ممتد در گوش .
احساس سرگیجه: غالبا در این حالت بیمار تعادل نداشته و تلو تلو می خورد و گاها حالت تهوع دارد .
با مشاهده علایم فوق لازم است سریعا به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه شود.
مشاوره با پزشک متخصص گوش و حلق و بینی:
پس از مشاهده یک سری علائم و نشانه های بیماری لازم است با پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مشاوره کنیم که عبارتند از:
کاهش شنوائی: در صورتیکه دچار کاهش شنوائی شدید باید با پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مشاوره نمائید تا پزشک با معاینات بالینی و انجام آزمایشات مختلف پس از تشخیص علت بیماری اقدام به درمان نموده و از بروز عوارض شدید بیماری جلوگیری نماید. در این صورت ممکن است دچار پارگی پرده گوش نشوید.
آسیب رسیدن به گوش میانی در اثر تغییر فشار هوا در این مورد می توان به موج انفجار ناشی از انواع انفجار اشاره کرد که باعث پارگی پرده گوش می شود. زندگی طولانی مدت در مکان هایی که به صورت غیر عادی از سطح زمین بسیار بالاتر و یا پائینتر هستند.
عفونت های شدید و مکرر گوش و یا عفونت هایی که در برابر خانواده آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند.
ناهنجاری های فیزیولوژیکی گوش مثل شکستگی لاله گوش که در ورزشکاران اتفاق می افتد و یا وجود عضله و یا استخوان های زائد در گوش می تواند باعث بسته شدن مجرای ورودی و خروجی گوش بشود که در نتیجه ورود امواج صدا و تهویه هوا و چرک های طبیعی گوش به سختی امکان پذیر است.
عوامل تشدید کننده بیماری پارگی پرده گوش:
عوامل مختلفی می توانند باعث تشدید بیماری شوند که از آن جمله می توان به خود درمانی و یا درمان خانگی اشاره کرد در مواردی مشاهده شده که یک عفونت ساده گوش که با داروهای ساده و آنتی بیوتیک های معمولی قابل درمان بوده به خود درمانی و روش های درمان خانگی مانند گذاشتن حبه سیر در گوش تبدیل به عفونت پیشرفته همراه با التهاب و پارگی پرده گوش شده است.
عدم مراجعه سریع و به موقع به پزشک که می تواند زمان طلایی برای درمان بیماری را از بین برده و باعث پیشرفت بیماری گردد.
یکی دیگر از عوامل تشدید بیماری نیمه کاره رها کردن روند درمان و مصرف دارو های آنتی بیوتیک به خیال اینکه بهتر شده ایم و داروهای آنتی بیوتیک برای معده و بدن ما مضر است روند درمان را رها می کنیم و بدین ترتیب بدن ما به آنتی بیوتیک مقاوم شده و بیماری به صورت گسترده تر بر ما غلبه می کند.
همه چیز درباره ترمیم پارگی پرده گوش
پرده گوش به دلیل اینکه بسیار ظریف و حساس است بسیار آسان و سریع تحت تاثیر عوامل مختلف قرار گرفته و ممکن است عفونت کرده و یا پاره شود. پارگی و عفونت پرده گوش می تواند تاثیرات مختلفی مانند وزوز گوش و سرگیجه و سر درد و کم شنوایی نسبی و یا کامل و یا ترشح مواد عفونی و یا خونریزی به همراه داشته باشد. این عوارض می تواند زندگی نرمال فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
در صورت بروز این علائم باید سریعا به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرد و سریعا تحت درمان قرار گرفت علت اینکه می گوییم درمان باید سریعا شروع بشود این است که ۱۰ روز الی ۱۵ روز اول این بیماری زمان طلایی برای درمان این بیماری می باشد. پزشک برای تشخیص علت دقیق بیماری و تعیین گرید پیشرفت بیماری در مرحله اول به وسیله اتو سکوپ اقدام به معاینه بالینی می کند.
در مرحله دوم توصیه به اقدامات خود مراقبتی و تجویز دارو می کند این داروها اصولا آنتی بیوتیک و ضد التهاب می باشد. در صورت پارگی پرده گوش غالبا تنها راه درمان عمل جراحی است ولی در پارگی های جزئی در صورتیکه پزشک احتمال بهبودی خود بخود بیماری را در نظر بگیرد ممکن است یک زمان معینی را برای ایجاد بهبودی در نظر بگیرد، که البته در این زمان احتمالا دارو درمانی را ادامه خواهد داد.
پس از حصول اطمینان از اینکه پارگی پرده گوش به خودی خود ترمیم نمی شود اقدام به عمل جراحی می کند. این جراحی معمولا با بیهوشی کامل انجام می شود. این جراحی که اصطلاحا به آن تمپانوپلاستی می گویند از پشت لاله گوش و در جائیکه از روبرو قابل رؤیت نیست انجام می گردد، این قسمت یک برشی داده می شود و از بافتهای آنجا لایه های نازکی برداشته و جهت پیوند آماده میشود.
جراح تمهیدات و تکنیک های خاصی برای نگهداشتن پرده پیوند شده اتخاذ میکند. این جراحی با استفاده از میکروسکوپ انجام میشود، البته به تازگی امکان انجام این عمل بروش آندوسکوپی و با برش های بسیار کوچک به وجود آمده که انتخاب روش به تجربه و ترجیح جراح گوش و حلق و بینی بستگی دارد.
پیشگیری از پارگی پرده گوش:
برای پیشگیری از پارگی پرده گوش بهتر است مواردی را رعایت کنیم از قبیل بهداشت فردی در این زمینه می توان گفت که از وارد کردن اشیاء خارجی به گوش مثل گوش پاک کن، چوب کبریت، سنجاق قفلی، و یا کلید به نیت خاراندن گوش پرهیز کنیم چون هم آلوده هستند هم ممکن باعث پارگی پرده گوش بشوند.
دوم اینکه در مکان های صنعتی و کارخانجات که صداهای بلند و گوشخراش وجود دارد از لوازم حفاظت فردی مثل گوشگیرهای صنعتی استفاده کنیم و یا در محیط هایی که صدای بلندگو زیاد است مثل جشن ها و عزاداری ها از بلند گو فاصله بگیریم .
شنیدن موسیقی خصوصا بیس دار در خودرو با صدای بلند و شیشه های بسته بسیار برای پرده گوش خطر آفرین است. استفاده از هندزفری های مشترک می تواند باعث انتقال آلودگی و بیماری های مشترک شود.
در هر صورت اگر با عارضه های گوش درد و یا عفونت گوش مواجه شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
روش های جراحی پرده گوش:
جراحی پرده گوش که با نام میر نگو پلاستی شناخته می شود به دو روش مختلف انجام می گردد، در جراحی پرده گوش پیوندی که برای پرده مورد نظر قرار می گیرد از فاشیای عضله تامپورال است.
اکسترنال : روش جراحی خارجی که میرنگو پلاستی اکسترنال نامیده می شود در این روش جراحی از پشت لاله گوش انجام می گردد و پرده تمپان و در صورتی که استخوان های ظریف گوش میانی هم دچار مشکل باشند جراحی و ترمیم می شوند.
اینترنال : روش جراحی داخلی که میر نگو پلاستی اینترنال نامیده می شود در این روش جراحی از داخل کانال گوش پرده گوش ترمیم می شود.
اقدامات لازم قبل از عمل جراحی و ترمیم پارگی پرده گوش:
در صورتی که با نظر پزشک متخصص عمل جراحی پرده گوش در اولویت روند درمان قرار گرفت لازم است مواردی توسط بیمار رعایت شود که مختصرا به این شرح می باشد:
تا زمان انجام عمل مراقبت شود که بیمار دچار سرما خوردگی نشود و از بیماران مبتلا به سرماخوردگی دوری کند. برای رعایت این منظور بهتر است بیمار در قرنطینه باشد.
تا زمان انجام عمل جراحی از خیس شدن گوش میانی جلوگیری نماید مثلا از شنا کردن پرهیز کند و هنگام حمام رفتن پنبه آغشته به روغن در گوش خود قرار دهد.
مراقبت هایی که بعد از عمل جراحی باید انجام گردد.
غالبا بیمار در شرایط عادی پس از چند ساعت مرخص می شود اما به مدت یک هفته باید در منزل استراحت کند در زمان استراحت در منزل روی گوش پانسمان وجود دارد و نیازی به تعویض پانسمان نیست بعد از گذشت یک هفته از زمان استراحت پانسمان باز می شود و بیمار می تواند استحمام کند ولی باید نکاتی را به مدت سه ماه رعایت کند. رعایت این نکات می تواند کمک قابل توجهی به تسریع روند بهبودی بیمار بکند.
در هفته های اول بیمار باید از خوردن غذاهای جویدنی پرهیز کند و در زمان استراحت بعد از عمل هم تا مدت سه ماه فرد باید مراقبت کند که دچار سرماخوردگی نشود
چون در این صورت ممکن است عطسه و سرفه بکند و یا نیاز به تخلیه کردن مخاط بینی به وسیله فین کردن پیدا کند در این صورت باید با دهان باز و بدون فشار به بینی و گوش عطسه و یا سرفه انجام دهد و یا از فین کردن شدید خود داری کرده و خیلی آهسته با دهان باز فین کند از ورود آب به داخل گوش جلوگیری کند و حتی الامکان از شنا بپرهیزد.
بیمار در این مدت سه ماهه باید از ورزشهای سنگین و داد زدن و برداشتن اجسام با وزن زیاد خود داری کند. بیمار در این مدت باید از پرواز با هواپیما خود داری کند.
اگر مراقبت های بعد و قبل این عمل جراحی به خوبی رعایت بشود در صد احتمال موفقیت آمیز بودن این عمل بسیار بالاست. البته این موفقیت به عوامل دیگری همچون تجربه و مهارت جراح بستگی دارد و نقش مستقیم آنها در تسریع روند بهبودی بیمار مشهود است.