علائم سینوزیت و راههای درمان سینوزیت چیست؟
برای اینکه راههای درمان سینوزیت را بهتر بشناسیم اول باید با آناتومی سینوس ها و عملکرد آن ها آشنا شویم. استخوانبندی جمجمه تمام افراد حفرههایی آکنده از هوا وجود دارند، که به آن سینوس میگویند. سینوس ها مخاط نازکی می سازند که از کانال های بینی خارج می شود. این به تمیز نگه داشتن بینی و عاری از باکتری کمک می کند.
سینوس ها به طور معمول با هوا پر می شوند، گاهی اوقات ممکن است مسدود شده و یا با مایع پر شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، در این وضعیت ویروسها، باکتریها یا قارچها میتوانند سینوسها را هدف قرار دهند و باعث عفونت و التهاب آنها شوند.
به حالت عفونت و التهاب سینوسها، سینوزیت گفته میشود. سینوزیت و راههای درمان سینوزیت معمولا با التهابی که ناشی از یک سرماخوردگی ،حمله حساسیت یا یک تحریک کننده بوده شروع میشود. اما این پایان کار نیست. سرماخوردگی، حساسیت و تحریک کننده ها باعث ورم بافت های سینوس میشوند.
چه کسانی سینوزیت می گیرند؟
عفونت سینوسی ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. با این حال، افراد مبتلا به آلرژی بینی، پولیپ بینی، آسم و ساختار بینی غیر طبیعی همگی بیشتر در معرض ابتلا به سینوزیت هستند. محرک هایی همچون دخانیات، قلیان و سیگار همچنین بو های تند مثل مواد شیمیایی و تینر و بنزین و اسپری های تند می توانند تعداد دفعات ابتلا به عفونت سینوسی را افزایش دهد.
راههای درمان سینوزیت اصولا در سه نوع کلی خلاصه می شود یکی از راههای درمان سینوزیت استفاده از طب سنتی می باشد مثل بوخور دادن و دارو های گیاهی. یکی دیگر از راههای درمان سینوزیت مراجعه به پزشک و استفاده از داروهای شیمیایی مثل انواع قرص و شربت که با نظر پزشک معالج تجویز شده و باید طبق دستور پزشک مصرف گردد.
یکی دیگر از راههای درمان سینوزیت عمل جراحی می باشد که باید با نظر پزشک مبنی بر افاقه نکردن درمان های داروئی عمل جراحی انجام گردد. اصولا جراحی آخرین گام در روند درمان می باشد و بیشتر برای درمان سینوزیت با علت مشکلات آناتومیک سینوس ها می باشد.
علائم سینوزیت چیست؟
فشار صورت (به ویژه در اطراف بینی، چشم ها و پیشانی)
ترشحات غلیظ بینی یا گرفتگی بینی
خستگی
سردرد و یا درد در دندان ها
سرفه
بوی بد دهان
راههای درمان سینوزیت
برای درمان سینوزیت حاد یا سینوزیت تحت حاد استفاده از محلول نمکی رقیق (ترجیحاً سرم نمکی) برای بهبود نشانه های سینوزیت استفاده کرد. در بیشتر اوقات سینوزیت حاد نیاز به درمان ندارد و بدون درمان بهبود مییابد.
همچنین مطالعه کنید : لابیرنتیت چیست؟
با وجود آنکه استفاده از داروهای شیمیایی که پزشک تجویز میکند، میتواند در بهبود علائم سینوزیت موثر باشد؛ اما نمیتوان آن را یک درمان قطعی سینوزیت مزمن تلقی کرد. بسیاری از افراد تحت جراحی سینوس قرار میگیرند که در بسیاری از موارد میتواند سبب بهبودی دراز مدت و درمان قطعی سینوزیت شود؛ اما ممکن است در برخی از افراد نیز جراحی سینوزیت آنها را درمان نکند و مجبور شوند از روشهای درمان خانگی سینوزیت و سردرد و یا داروهای شیمیایی که پزشک تجویز میکند، استفاده کنند.
دوری از دود سیگار
استنشاق بسیاری از مواد مانند اسپری مو، انواع عطر، اسپری رنگ و حتی اسپری مواد شوینده سطوح و از همه بدتر دود سیگار و قلیان ممکن است باعث آسیب به مخاط سینوس شود.
بخور برای سینوزیت
هوای خشک، به لایه مخاطی سینوسهای صورت آسیب میرساند. مرطوب نگه داشتن هوا به کاهش گرفتگی بینی و کانال بین سینوس و بینی کمک میکند. استنشاق بخور گرم دو تا چهار بار در روز میتواند برای درمان سینوزیت مفید باشد.
دوش آب گرم
چند دقیقه زیر دوش آب گرم ماندن و تلاش برای تنفس آرام از بینی به طور معمول انسداد بینی و سینوس را برطرف میکند.
از انواع داروهایی که ممکن است پزشک شما برای سینوزیت خفیف تجویز کند، میتوان به قرصهای مسکن مثل استامینوفن، داروهای ضد احتقان بینی، قطره ویا اسپری کورتیکواستروئیدی و در صورت ابتلا به عفونت سینوسی به تجویز آنتیبیوتیک اشاره کرد.
پیشگیری از سینوزیت
راهی برای پیشگیری قطعی از سینوزیت وجود ندارد. اما این موارد می توانند به پیشگیری کمک کنند:
سینوس ها را مرطوب نگه دارید. از اسپری نمک، اسپری نرم کننده یا مرطوب کننده داخل بینی استفاده کنید
از حضور در محیط های بسیار خشک پرهیز کنید
از قرار گرفتن در معرض محرک هایی مانند دود سیگار یا عطرهای تند شیمیایی خودداری کنید. مجاری بینی خود را بشویید. یک دوش آب گرم بگیرید و در هوای گرم و مرطوب تنفس کنید. این به کاهش درد و کمک به تخلیه مخاط کمک می کند.