سردرد میگرنی یک بیماری شایع عصبی است که باعث درد شدید میشود و احساس تپش در یک طرف سر ممکن است چندین ساعت طول بکشد و ممکن است تا چند روز ادامه یابد. این بیماری سردردی است که می تواند باعث درد شدید شود و معمولاً در یک طرف سر اتفاق میافتد. اغلب با حالت تهوع، استفراغ و حساسیت شدید به نور و صدا همراه است.
علائم و روش های درمان میگرن
حملات این بیماری می تواند از ساعت ها تا چند روز ادامه داشته باشد و درد آن چنان شدید باشد که در فعالیت های روزانه شما اختلال ایجاد کند. بروز این بیماری در زنان حدود سه برابر بیشتر از مردان است. این بیماری میتواند در کودکی شروع شود و یا ممکن است تا اوایل بزرگسالی بروز نکند و شیوع این بیماری در افرادی که اقوامشان از این بیماری رنج می برند بیشتر است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا علل این بیماری را برسی کینم.
این بیماری اغلب در افرادی که مبتلا به صرع، افسردگی، سکته ی مغزی، آسم و یا اختلالات عصبی ارثی و ژنتیکی هستند، بیشتر رخ می دهد.
علل میگرن چیست ؟
علت دقیق سردرد های میگرنی ناشناخته است، اگر چه تصور می شود که این این بیماری نتیجه تغییرات موقتی در مواد شیمیایی، اعصاب و رگ های خونی در مغز باشد. گاهی اوقات خانم ها بروز این سردردها را به دوران عادت ماهیانه نسبت میدهند و مصرف قرص های ضد بارداری را عامل مهمی برای به وجود آمدن این بیماری میدانند. صدای بلند، نور زیاد، کنسرت موسیقی و فشار به گردن و حتی درد دندان نیز میتواند در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد. مصرف برخی از خوراکی ها، پنیر، غذاهای شور و غذاهای فرآوری شده ممکن است باعث دردهای شدید میگرنی شوند.
مصرف زیاد کافئین می تواند باعث تشدید این بیماری شود . معمولا سردرد در زمانی که سطح کافئین به طور ناگهانی کاهش می یابد شروع میشود . به نظر می رسد رگ های خونی این گونه افراد به کافئین حساس شده اند و زمانی که آن را دریافت نکنند، ممکن است سردرد ایجاد شود.
تقریباً نیمی از افرادی که سردرد های میگرنی را تجربه می کنند، یکی از بستگان نزدیک به این بیماری نیز دارند، که نشان می دهد ژن ها ممکن است نقشی داشته باشند. حملات میگرنی معمولا باعث یک درد ضربان دار در یک طرف سر میشود، اگرچه این درد می تواند دو طرف سر و گاهی صورت را تحت تأثیر قرار دهد. درد این بیماری معمولاً طی ساعتها ایجاد میشود، با فعالیت بدنی معمول بیشتر میشود و اغلب با حالت تهوع، حساسیت به نور و صدا همراه است.
- مصرف نوشیدنی های دارای کافئین یا الکل
- استفاده از داروی خاص
- استرس و تنش در خانه یا محل کار از عوامل شناخته شدهای است که میتواند باعث سردرد میگرنی شود.
- بوهای شدید و نامطبوع
- تغییر در الگوی خواب طبیعی افراد و بی خوابی
- تغییر شرایط آب و هوایی
- به تعویق انداختن یک وعده غذایی و گرسنگی نیز ممکن است باعث سردرد میگرنی شود.
- قرار گرفتن در معرض نور شدید خورشید میتواند باعت تحریک میگرن شود.
- سیگار کشیدن
- داروهای ضد بارداری
- عدم مصرف میزان کافی آب در طول روز
علائم سردرد میگرنی
سردرد میگرنی اغلب به عنوان یک درد مبهم شروع می شود و به درد ضربان دار تبدیل می شود. معمولاً در طول فعالیت بدنی بدتر می شود. سردرد میگرنی می تواند از یک طرف سر شما به طرف دیگر حرکت کند، می تواند در جلوی سر شما باشد یا ممکن است احساس کنید که کل سر شما را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم شامل سردرد یک طرفه ی ضربان دار است که می تواند آن قدر شدید باشد که زندگی عادی فرد را دچار اختلال کند. درد ممکن است به چشم ها، پیشانی یا ناحیه ی گیجگاهی انتشار یافته و همراه با تهوع و استفراغ، اختلالات دید، حساسیت به نور و پریشانی در بیمار باشد.
- سرگیجه
- مشکل در صحبت کردن واضح
- تشنگی شدید
- احساس گرمای بسیار
- تغییرات خلق و خوی
- سردرد ضرباندار
- حساس بودن به نور، صدا یا بو
- تکرر ادرار
- تشنگی بیشتر
- خستگی
- رنگ پریده شدن پوست
- هوس غذایی یا بی اشتهایی
این بیماری بیشتر ناحیه پیشانی را تحت تاثیر قرار میدهد. این درد معمولا در یک طرف سر ایجاد میشود ولی میتواند دو طرفه هم باشد یا بین طرفین سر جابجا شود.
پس اثر میگرن چیست ؟ این امکان وجود دارد بعد از اینکه سردرد اصلی تمام شد عوارض سردرد میگرنی برای چند روز باقی بماند که به آن پس اثر میگرنی میگویند. طی این مرحله، فرد مبتلا تغییر احساسات را تجربه میکنند. برخی از افراد در این دوره دچار سرخوشی و خوشحالی شدید میشوند. درحالیکه عدهای میگویند طی مرحله پس اثر، احساس خماری و خستگی میکنند.
حملات میگرنی ممکن است بدون قرار گرفتن در معرض محرک های تهدید کننده به طور ناگهانی بروز کند. یا ممکن است عوامل محرک مشخصی مانند حذف یک وعده غذایی، قرار گرفتن در معرض دود یا آلودگی هوا یا دوره قاعدگی و تغییر سطح هورمونها باعث ایجاد این بیماری شوند. اکثر حملات میگرن از ۴ تا ۷۲ ساعت طول میکشد. اگرچه درمان موثر میتواند آنها را به چند ساعت کوتاه کند. از طرف دیگر، برخی از حملات میگرنی میتوانند حتی بیش از ۷۲ ساعت ادامه داشته باشند.
انواع سردرد میگرنی کدامند؟
سردرد میگرنی همراه با هاله : برخی افراد هاله میگر نی را چون علائم آن اغلب قبل از سردرد ایجاد می شود به عنوان علامت هشدار دهنده توصیف می کنند. هاله های میگرنی علائم حسی هستند که می توانند قبل یا هنگام سردرد بروز کنند. آن ها می توانند به صورت اختلالات یا احساسات بینایی و جسمی ظاهر شوند که شامل موارد زیر است :
- خطوط زیگزاگ
- افکار گیج کننده
- صدای زنگ و وزوز گوش
- لکه های رنگی
- از دست دادن موقتی بینایی
- چشمک های نور
عوامل خطر ایجاد کننده این بیماری با هاله شامل استرس ، فعالیت بیش از حد ، فشار کاری زیاد ، نوسانات هورمونی در زنان و … است.
میگرن بدون هاله : در این سری از دردها هیچ علامتی برای آغاز حمله وجود ندارد و ناگهان با شدتهای متفاوت شروع میشود. تقریبا بیشتر افراد این بیماری را بدون هیچگونه اختلال حسی یا هالهای تجربه میکنند.
میگرن مزمن : میگرن مزمن به نوعی از میگرن گفته میشود که حداقل ۱۵ روز در ماه رخ می دهد. علائم و شدت درد ممکن است به طور مکرر تغییر کند. کسانی که به میگرن مزمن مبتلا می شوند ممکن است بیش از ۱۰ تا ۱۵ روز در ماه از داروهای ضد سردرد استفاده کنند. علائم آن شامل :
- بروز سر درد در یک سمت یا هر دو سمت سر
- تمرکز بر اطراف چشم یا پشت گونه ها
- تمرکز بر جلو یا پشت سر یا هر دو
- حالت تهوع
- ضعف عضلانی
- تشدید شدن با فعالیت بدنی