جستجو
جستجو

سرطان پروستات چیست ؟

آنچه در این مطلب میخوانید

سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان در مردان است. بسیاری از سرطان های پروستات به کندی رشد می کنند و به غده پروستات محدود می شوند. و علائم سرطان پروستات زمانی شروع می شود که سلول های غده پروستات شروع به رشد خارج از کنترل می کنند. پروستات غده‌ ای است که در بدن مردان قرار دارد و وظیفه‌ ی اصلی غده‌ ی پروستات ساخت مایع منی است؛ که وظیفه‌ ی نگه‌ داری و تغذیه اسپرم‌ ها را بر عهده دارد.

سرطان پروستات نوعی بیماری مردانه می باشد و علائم سرطان پروستات می تواند مدت ها پس از بروز بیماری خود را نشان دهد. پروستات غده ای است که در بدن مردان وظیفه تغذیه و انتقال اسپرم را به عهده دارد. این غده از اسپرم حفاظت می کند. همچنین پروستات در کنترل ادرار نقش خواهد داشت.

محل قرار گرفتن پروستات بین مثانه و آلت تناسلی و جلوی رکتوم می باشد. بروز علائم سرطان پروستات می تواند این نواحی را نیز درگیر کند. شکل این غده گرد بوده و در صورتی که شکل طبیعی خود را حفظ کرده باشد ادرار از مرکز آن عبور خواهد کرد.

علائم سرطان پروستات زمانی ظهور پیدا می کند که سلول های تشکیل دهنده غده پروستات رشد نامناسبی را آغاز کنند. به این ترتیب جهش سلولی باعث از بی رفتن سلول های طبیعی و تجمع سلول های غیر طبیعی خواهد شد. با رشد سلول ها به طول نامناسب تهاجم آنها به اندام های بدن و پخش شدن در سایر نقاط بدن آغاز می شود.

علائم های سرطان پروستات

بررسی علائم سرطان پروستات مردان

بررسی علائم سرطان پروستات می تواند به شما کمک کند که این بیماری را بهتر بشناسید. برخی بیماری ها در صورتی که سریع تر مورد درمان قرار بگیرند شانس ادامه زندگی بیشتری به بیمار می دهند.

پروستات دومین سرطان شایع در بین مردان است. اولین سرطانی که بیشتر مردان با آن درگیر می شوند سرطان پوست می باشد. پس از آن بیماری های مربوط به پروستات در صورتی که شناخته و درمان نشوند می تواند خطر آفرین باشند.

علائم سرطان پروستات چگونه بروز می کند؟

علائم سرطان پروستات در اکثر مواقع ناپیدا است. سرطان پروستات بیماری خاموش است و حتی زمانی که رشد و گسترش زیادی پیدا کرده علائم بیرونی آن ممکن است در بیمار مشاهده نشود. به همین دلیل انجام آزمایش های پیشگیرانه و غربالگری می تواند از شیوع بیماری بکاهد.

نکته دیگری که وجود دارد برخی از علائم سرطان پروستات با دیگر بیماری های دستگاه تناسلی یکسان است. به همین دلیل ممکن است سرطان پرستات به سرعت تشخیص داده نشود. افرادی که بر حسب سن یا دیگر عوامل خود را در معرض چنین بیماری می دانند بهتر است در جهت پیشگیری از آن اقدام نمایند.

علت سرطان پروستات

علت اصلی سرطان پروستات و جهش سلولی همچنان ناشناخته است و سرعت رشد آن در بین مردان زیاد می باشد. این بیماری جز چند بیماری اولی است که مردان را درگیر کرده و موجب مرگ و میر ایشان می شود.

اما خوشبختانه در بیشتر مواقع علائم سرطان پروستات در میانسالی و از سن ۵۵ سال به بعد در مردان مشاهده می شود. بسیار نادر است که جوانان به این بیماری دچار شوند و نشانه های آن را در بدن خود کشف نمایند.

علائم سرطان پروستات کدامند ؟

سرطام پروستات یک تومور در حال رشد است که معمولاً به هیچ قسمتی فشار وارد نمی‌کند و باعث بروز درد نخواهد شد به همین دلیل ممکن است این بیماری تا مدت زیادی هیچ گونه نشانه و علامت هشدار دهنده اولیه نداشته باشد .

علائم سرطان پروستات در مراحل مختلف بیماری متفاوت می باشد. همانطور که گفته شد این بیماری به صورت خاموش عمل می کند. تا سال های زیادی ممکن است شخص متوجه هیچ گونه علامت و نشانه ای از وجود این سرطان در خود نشود. از آنجایی که غده پروستات با افزایش سن به طور طبیعی رشد می کند حتی ممکن است نه علامتی داشته و نه حتی نیاز به درمان خاصی برای شخص باشد.

علائم سرطان پروستات

اما برخی افراد علائم سرطان پروستات را در بدن خود مشاهده می کنند. این افراد باید علت درد و ناراحتی به وجود آمده را با وسواس پیگیری نمایند. از جمله نشانه های اولیه سرطان پروستات عبارتند از:

  • خون در ادرار
  • حجم کم و فشار کم ادرار
  • جریان ضعیف یا قطره قطره ادرار
  • دفع دردناک یا سوزناک ادرار
  • خون در منی
  • درد استخوان
  • نیاز فوری به دفع ادرار
  • احساس فشار یا درد در مقعد
  • کاهش وزن ناخواسته
  • تکرر ادرار و بیرون روی
  • درد یا سفتی در پایین کمر، لگن یا ران
  • در برخی موارد احساس درد هنگام نعوظ و انزال

نکته : برخی افراد از زمان شروع بیماری چنین دردهایی را احساس نخواهند کرد. اما ممکن است در هنگام پیشرفت بیماری دردهای جدی تری را در بدن خود مشاهده کنند.

علائم سرطان پروستات در هنگام پیشرفت بیماری عبارتند از:

  • دردهای مداوم استخوانی
  • درد در ستون فقرات و درد کمر
  • درد در ران و لگن
  • شکستن استخوان
  • کاهش وزن به یکباره و به صورت ناگهانی

چنانچه این نوع سرطان در اوج خود قرار گرفته و به استخوان های بیمار نیز نفوذ کرده باشد علائمی مانند تنگی نفس، کم خونی، خستگی زیاد، تپش قلب و.. نیز در وی مشاهده می شود. افراد در صورت بروز هر یک از علائم باید احتمال ابتلا به این سرطان را نیز در نظر داشته باشند و با مراجعه به پزشک متخصص درمان های لازم را پیش بگیرند.

سرطان پروستات

عوامل موثر در این سرطان

علائم سرطان پروستات می تواند مانند سایر بیماری های مربوط به پروستات باشد. غده پروستات ممکن است در طول حیات شخص دچار افزایش حجم (BPI) یا التهاب پروستات (UTI) نیز شود. هر کدام از این بیماری ها درمان های مخصوص به خود را دارند. در هنگام بروز این بیماری ها از غده پروستات نمونه برداری می شود و نشانه های سرطان پروستات مورد بررسی قرار می گیرد.

اما عواملی که احتمال سرطان پروستات را افزایش می دهد و موجب بروز علائم سرطان پروستات می گردد عبارتند از:

سن بالاهمانطور که گفته شد سن یکی از موارد مهم در ظهور سرطان پروستات است. خوشبختانه بیماری پروستات در جوانان کمتر دیده می شوند و سالمندان جهت جلوگیری از شیوع آن باید انجام آزمایشات غربالگری را از سن ۴۵ سال به بعد جدی بگیرند.
سابقه خانوادگیژنتیک نقش مهمی در بروز علائم سرطان خواهد داشت. کسانی که یکی از مردان خانواده مانند پسر یا پدر دچار این بیماری شده اند بیشتر در معرض سرطان پروستات خواهند بود. همچنین مشاهده سرطان پستان و سرطان تخمدان در اعضای خانواده درجه یک می تواند احتمال ابتلا به بیماری را برای مردان بالا ببرد.
نژادبررسی ها نشان می دهد که سیاه پوستان بیشتر از سفید پوستان به سرطان پروستات دچار می شوند. اما این بدان معنا نیست که سفید پوستان از ابتلا به سرطان پروستات در امان هستند. متاسفانه این بیماری افراد زیادی را مبتلا می کند بنابراین توجه به نشانه های آن امری ضروری است.
سبک زندگیسبک زندگی غلط می تواند موجب ظهور علائم سرطان پروستات شود. چاقی، تغذیه نادرست، استفاده زیاد از گوشت، نخوردن میوه و سبزیجات، برقراری رابطه جنسی پر خطر، مصرف دخانیات مانند کشیدن قلیان و سیگار، قرار گرفتن در معرض مواد سمی و شیمیایی و… می تواند به رشد این بیماری کمک کند.
چاقیاحتمال ابتلا به سرطان پروستات در افرادی که چاق هستند در مقایسه با افرادی که وزن سالمی دارند بیشتر است، اگرچه مطالعات نتایج متفاوتی داشته است. در افراد چاق، سرطان به احتمال زیاد تهاجمی تر است و احتمال بازگشت آن پس از درمان اولیه بیشتر است.
رژیم غذاییرژیم غذایی : سرطان در کشورهایی که مصرف گوشت و لبنیات پرچرب بالاست بیشتر دیده می‌شود. همچنین رژیم غذایی که میوه و سبزیجات کمی داشته باشد خطر ابتلا را افزایش می‌دهد.

احتمال مرگ در این سرطان

پس از ظهور علائم سرطان پروستات یکی از نگرانی هایی که به سراغ افراد می آید آن است که درصد امید به زندگی چقدر خواهد بود. باید توجه داشت که سرطان پروستات به دو نوع خوش خیم و بدخیم تقسیم می شود. در سرطان خوش خیم فرد پس از طی کردن مراحل درمان میتواند عمر طبیعی خود را داشته باشد و درصد امید به زندگی بالا خواهد بود.

در سرطان پروستات بدخیم نیز حالت های مختلفی اتفاق می افتد. در برخی مواقع بیماری به قدر گسترش یافته که بافت های استخوانی را درگیر کرده است. در چنین مواردی شخص در اثر شدت بیماری ممکن است جان خود را از دست دهد. اما به طور معمول اشخاص پس از گذراندن دوره های درمانی و بهبودی کامل پنج سال عمر می کنند. با توجه به اینکه سرطان پروستات در سن میانسالی به سراغ افراد می آید پیش بینی چنین امری نیز نمی تواند نگران کننده باشد.

راه های تشخیص سرطان پروستات

علائم سرطان پروستات به یکباره خود را نشان نمی دهد و تا مدت ها بیماری پنهان می ماند. حتی کسانی که این علامت ها را مشاهد می کنند نمی توانند به طور قطع بروز این بیماری را اعلام کنند. تنها با انجام آزمایشات و عکسبرداری های تخصصی سرطان پروستات تایید می شود. از جمله روش های تشخیصی سرطان پروستات عبارتند از:

آزمایش خون PSA : این آزمایش جز اولین آزمایش هایی می باشد که برای فرد مبتلا به این سرطان تجویز می شود. PSA بیشتر در مایع منی است و مقدار کمی از آن در خون موجود می باشد. آزمایش خون PSA به طور عمده برای غربالگری سرطان پروستات در مردان، بدون علائم سرطان پروستات استفاده می شود.

در این آزمایش سطح پروتئینی که غده پروستات می سازد در خون شخص مورد ارزیابی قرار می گیرد. این آزمایش ممکن است نتایجی خطا نیز به دنبال داشته باشد به همین دلیل پزشکان در کنار آن سایر روش های تشخیصی را توصیه می کنند.

آزمایش ژنتیک : این آزمایش تشخیص سرطان پروستات شامل مردانی است که مبتلا به سندروم سرطان خانواده مانند جهش ژن BRCA یا به سندروم لینچ مشکوک هستند.

معاینه مقعدی: در معاینه رکتال پزشک با لمس غده پروستات از ناحیه مقعد شکل غده را مورد بررسی قرار می دهد.

بیوپسی : نمونه‌ برداری از بافت پروستات اغلب با استفاده از یک سوزن نازک انجام می‌ شود و نمونه به‌ دست آمده از نظر وجود سلول‌ های سرطانی در آزمایشگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

درمان سکته گوشی در ماهان سمعک

در صورتی که علائم سرطان پروستات قطعی باشد و آزمایشات بروز بیماری را تایید کند پزشکان برای تشخیص شدت بیماری استفاده از MRI، سی تی اسکن، PET، اسکن استخوان و…. را توصیه خواهند کرد.

درمان سرطان پروستات

افراد پس از مشاهده علائم سرطان پروستات برای جلوگیری از متاستاز شدن بیماری و پخش شدن آن در سایر بخش های بدن باید درمان خود را آغاز نمایند. در صورتی که پزشک تشخیص دهد این سرطان با انجام عمل جراحی قابل درمان است. اقدامات اولیه را انجام می دهد. در برخی مواقع برای کوچک کردن غده سرطانی رادیوتراپی انجام می شود و پس از آن بیمار جراحی می شود.

در برخی موارد که سرطان از طریق گردش خود به سایر بخش ها نفوذ کرده و گره های لنفاوی یا حتی استخوان را درگیر کرده است از شیمی درمانی استفاده می شود. در شیمی درمانی به کمک دارو از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می شود.

به این ترتیب برای جلوگیری از بروز علائم سرطان پروستات افراد باید سبک زندگی سالم را در پیش بگیرند. پس از آن با مشاهده هر گونه علامتی در ناحیه تناسلی خود به پزشک مراجعه نماید. امروزه به کمک پیشرفت های پزشکی بیماری مانند سرطان پروستات قابل کنترل و درمان می باشد.

0 0 رای
امتیاز مقاله
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
مشاهده همه دیدگاهات

تبلیغات :

پایین ترین قیمت عمل زیبایی در ایران
بزرگسالان

کمترین قیمت عمل زیبایی

در دنیای امروز، جراحی‌ های زیبایی به یکی از روش‌ های محبوب برای بهبود ظاهر و افزایش اعتماد به نفس تبدیل شده‌اند به نحوی که

ادامه مطلب

یبوست

یبوست و علل آن ، مدفوع معمولا کندتر از حالت عادی از دستگاه گوارش عبور کرده و دفع می‌شود. اگرچه یبوست گاه به گاه بسیار

ادامه مطلب

میگرن

میگرن چیست ؟ میگرن یک بیماری شایع عصبی است که باعث درد شدید می‌شود و احساس تپش در یک طرف سر ممکن است چندین ساعت

ادامه مطلب

دیاپازون

دیاپازون چیست ؟ دیاپازون (به فرانسوی: diapason، به انگلیسی: tuning fork)، وسیله‌ای است فلزی و به شکل U شکل که دارای دو عدد شاخه هست

ادامه مطلب

اگزمای گوش

اگزمای گوش چیست ؟ اگزمای گوش که ممکن است در قسمت بیرونی گوش یا داخل مجرای گوش . چین‌های گوش، ناحیه‌ای که گوش‌ها با صورت

ادامه مطلب

سرگیجه

سرگیجه چیست ؟ در مقاله سرگیجه چیست با ما همراه باشید تا درمورد علت سرگیجه و علائم آن توضیح بدیم. سرگیجه حالتی است که در

ادامه مطلب

جدید ترین نوشته ها

یبوست

میگرن

تبلیغات :