یبوست و علل آن ، مدفوع معمولا کندتر از حالت عادی از دستگاه گوارش عبور کرده و دفع میشود. اگرچه یبوست گاه به گاه بسیار شایع است، برخی از افراد یبوست مزمن را تجربه می کنند که می تواند در انجام کارهای روزانه آنها اختلال ایجاد کند. یبوست و علل آن ممکن است باعث شود افراد برای اجابت مزاج بیش از حد فشار بیاورند.
زمانی که فرد دچار یبوست میشود، معمولا چند اتفاق در دستگاه گوارش میافتد: حرکت مدفوع در رودهی بزرگ بسیار کند میشود یا اصلا مدفوع کافی ایجاد نمیشود که در این صورت تخلیهی رودهی بزرگ از لگن به تاخیر میافتد. گاهی اوقات هم این دو اتفاق همزمان میافتد.
علائم یبوست چیست
دفع کمتر از سه مدفوع در هفته برای یبوست و علل آن
داشتن مدفوع توده یا سفت
احساس می کنید که انسدادی در رکتوم شما وجود دارد که مانع از حرکت روده می شود.
برخی افراد هر روز بیش از یک بار به دستشویی میروند و برخی دیگر به طور متوسط هر دو روز یک بار. نکتهی مهم، توجه به عادتهای معمول خودتان است؛ اگر ناگهان کمتر از آنچه که برای شما «طبیعی» است، به دستشویی میروید، احتمالا دچار یبوست و علل آن شدهاید.
علل یبوست
یبوست و علل آن متعدد است؛ ممکن است تنها به علت کمکاری عضله داخل روده دچار آن شده باشید و یا ممکن است بر اثر مصرف بعضی مواد غذایی دچار یبوست گردید. شدت یبوست نیز در افراد مختلف ، متفاوت است و از ضعیف تا بسیار قوی ممکن است تغییر کند.
کم آب بودن بدن
دیابت
خوردن یک رژیم غذایی که فیبر کمی دارد
پرکاری غده پاراتیروئید برای یبوست و علل آن
فعالیت بدنی کم که موجب بروز یبوست و علل آن میشود.
مصرف برخی داروها، از جمله آرام بخش ها، داروهای ضد درد مخدر، برخی از داروهای ضد افسردگی یا داروهای کاهش فشار خون
بارداری
داشتن یک اختلال روانی مانند افسردگی یا اختلال وسواس فکری عملی
درمان یبوست
غذاهای پر فیبر بیشتری بخورید.
روزانه دو تا چهار لیوان آب اضافی بنوشید.
میوه و سبزیجات را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
یکی از راهکار های درمان سریع و تاثیر گذار یبوست و علل آن استفاده از خاکشیر است که با دارا بودن طبع ملایم و آب بدن را افزایش میدهد و حرکات روده را تسهیل می بخشد. برای این منظور کافی است مقداری خاک شیر را به مدت ۱۵ دقیقه خیس نموده و به خوبی بشویید سپس آن را به همراه آب گرم حرارت داده تا اصطلاحاً قل بخورد، می توانید مقدار شکر سفید یا نبات به آن اضافه نموده و میل کنید.
چنانچه یبوست در شما شدید است، حتماً باید به یک پزشک گوارش مراجعه کنید تا بررسیهای لازم جهت یافتن علت یبوست شما انجام شود. برای انجام این بررسیها ممکن است به آزمایش خون، ایکس ری، کلونوسکوپی، سیگموئیدوسکوپی ویا دیگر آزمایشهای تخصصی برای یبوست و علل آن نیاز باشد.
راه های پیشگیری از یبوست
غذاهای پر فیبر از جمله لوبیا، سبزیجات، میوه ها، غلات کامل و سبوس را در رژیم غذایی خود برای یبوست و علل آن بگنجانید.
مایعات مقدار زیاد بنوشید.
از غذاهای آماده یا فست فود مانند نان سفید، شیرینی، دونات، سوسیس، همبرگر، فستفود، چیپس و سیب زمینی سرخ کرده خودداری کنید.
برای مطالعه بیشتر : کم کاری تیروئید چیست؟
تا حد امکان به طور منظم ورزش کنید : با توجه به فضاهای بسته و محدود و زندگی کمتحرک و ماشینی امروزه، حرکت افراد بسیار کاهش پیدا کرده و این باعث یبوست بیشتر در افراد و حتی در کودکان نیز شده است؛ پس بهتر است با دقت بر روی این مسئله ساعتی از روز را برای حرکات نرمشی یا حتی پیادهروی و ورزشهای مورد علاقه خودتان در نظر بگیرید. ورزش حداقل چهار روز در هفته، استفاده از آب کافی و میوهجات میتواند بر روی یبوست و علل آن اثر مستقیم بگذارد.
میوههایی که پوست خوراکی دارند را پوست نگیرید، زیرا مقدار زیادی فیبر در پوست است.
از مصرف کافئین خودداری کنید.
استرس خود را برای یبوست و علل آن مدیریت کنید.
میوههایی که به کاهش یبوست کمک میکنند : آلو خشک ، توت ، آلو، کشمش، ریواس و..