از هر ۱۰۰۰ نوزاد دو نفر در بدو تولد دچار کم شنوایی می شوند. دو نفر دیگر در سن پنج سالگی دچار کم شنوایی می شوند. این کودکان ممکن است برخی از صداها را بشنوند اما برخی دیگر را از دست بدهند و یادگیری گفتار و زبان را دشوارتر می کند. این می تواند منجر به رفتار و چالش های احساسی شود.(مطب شنوایی سنجی نوزاد اصفهان)
شنوایی برای زبان ، سواد و رشد مغز بسیار مهم است. برخی از نوزادان با مشکلات شنوایی متولد می شوند. کم شنوایی شایع ترین بیماری مادرزادی است (به این معنی که در بدو تولد وجود دارد) در کانادا. این بیماری شایع تر از سایر شرایطی است که نوزادان برای آن غربالگری می شوند.
از هر ۱۰۰۰ نوزاد ۳ نفر به شدت ناشنوا به دنیا می آیند. و از هر ۱۰۰۰ نفر دیگر ۳ نفر دچار کم شنوایی جدی هستند. اکثر کودکانی که ناشنوا هستند یا دچار کم شنوایی هستند در غیر این صورت سالم هستند و از والدینی شنوا متولد شده اند. برخی از نوزادان در بدو تولد شنوایی طبیعی دارند ، اما بعداً دچار مشکلات شنوایی می شوند.
مشکلات شنوایی چگونه تشخیص داده می شود؟
چند راه برای تشخیص کم شنوایی و شنوایی سنجی در مراحل اولیه زندگی وجود دارد. آزمایش انتشار اتوآکوستیک (OAE) رایج ترین آزمایش است (و اولین موردی که برای برنامه های غربالگری شنوایی نوزادان استفاده می شود). یک متخصص میکروفون کوچکی را در گوش نوزاد قرار می دهد که صدا را ارسال می کند. اکو که برمی گردد به رایانه قابل حمل ارسال می شود. رایانه می تواند تشخیص دهد که آیا کودک صدا را شنیده است یا خیر. این آزمایش ، که ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول می کشد ، اغلب می تواند قبل از خروج نوزاد تازه متولد شده از بیمارستان یا در یک واحد غربالگری شنوایی تعیین شده پس از خروج از بیمارستان انجام شود.
نشانه هایی که نشان می دهد کودک مشکل شنوایی دارد چیست؟
بدون غربالگری شنوایی نوزادان و آزمایشات ویژه ، یافتن علائم کم شنوایی و عوارض کم شنوایی بسیار دشوار است. گاهی اوقات نوزادان و کودکان بسیار هوشیار به نظر می رسند ، بنابراین شما فکر می کنید آنها می توانند صدای شما را خوب بشنوند. اما آنها در واقع از حواس دیگر خود استفاده می کنند تا بدانند در اطرافشان چه می گذرد. یا با افزایش سن ، یاد می گیرند که لب های شما را به تنهایی بخوانند. شنوایی شناس میداند که نوزاد چند ماهه بوسیله حرکت چشم یا چرخش سر به صدا پاسخ میدهد. کودک کم شنوا معمولا هوش بسیار بالایی دارد و با بهرهگیری از حسهای دیگر خود همچون حس لمس و ارتعاش و یا حس بینایی برای لب خوانی و حدس از روی چهرهی دیگران برای برقراری ارتباط استفاده میکند!
- نوزاد متولد نشده مورد آزمایش قرار نگرفت و از او آزمایش شنوایی بخواهید.
- غر زدن را متوقف می کند (معمولاً والدین تا ۱۲ ماهگی به این موضوع توجه نمی کنند).
- به صداهای بلند اطراف خانه (مانند زنگ خانه ، تلفن ، پارس سگ) توجه نمی کند یا واکنش نشان نمی دهد.
- در سن ۳-۴ ماهگی به سمت صدا روی نمی آورد یا در ۹ ماهگی به سمت کلمات گفتاری روی نمی آورد.
- عفونت های مکرر گوش و یا تخلیه مایعات از گوش ها داشته است.
- تا ۱۲ ماهگی کلمات مجردی نمی گوید.
- عبارات ساده را نمی فهمد مگر اینکه شخص صحبت کننده با آنها روبرو باشد (مانند: “برو کفش هایت را بگیر”).
- دیرتر از حد معمول شروع به صحبت می کند راهنمای رشد کودک از بدو تولد تا ۴ سالگی را بخوانید.
- با صدای بلند صحبت می کند.
در صورت داشتن فرزند به پزشک خود مراجعه کنید:
به خاطر داشته باشید که تشخیص علائم کم شنوایی دشوار است و ممکن است بعد از تولد بدتر شود. شما ممکن است فقط زمانی متوجه آنها شوید که کم شنوایی ماهها یا حتی سالها وجود داشته باشد. کودکان خردسال در رفع هر مشکلی که دارند بسیار خوب عمل می کنند ، حتی اگر خیلی کم بشنوند.
- شروع به صحبت دیرتر از حد معمول می کند یا درک آن دشوار است.
- نیاز به تکرار چیزها دارد.
- به نظر می رسد که آنها توجهی نمی کنند ، به ویژه هنگامی که در یک گروه گروهی یا پر سر و صدا ، مانند مراقبت از کودک یا مدرسه هستند.
- در یادگیری در مدرسه مشکل دارد (بینایی نیز باید بررسی شود).
- با صدای بلند صحبت می کند یا صدای دستگاه های الکترونیکی را آنقدر زیاد می کند که باعث ایجاد مزاحمت برای دیگران می شود.
- پیروی از دستورالعمل های ساده مانند “برو مسواک بزن و سپس صورت خود را بشو” مشکل دارد.
- به راحتی ناامید می شود ، بیشتر از سایر کودکان هم سن و سال.
آیا کودکانی که مشکلات شنوایی دارند مانند سایر کودکان رشد می کنند؟
بستگی به این دارد که مشکل زود تشخیص داده شود. کودکانی که بعداً تشخیص داده می شوند – به ویژه پس از ۲ سالگی – ممکن است با زبان ، گفتار و سواد مادام العمر مشکل داشته باشند. اگر کم شنوایی در سنین پایین تر شروع شود ، به ویژه بعد از اینکه کودک شروع به صحبت کرد ، رشد زبانی کودک شما ممکن است کمتر تحت تأثیر قرار گیرد.
موفقیت در مدرسه با توانایی خواندن و نوشتن و سواد با نواحی شنوایی و گفتاری در مغز مرتبط است. کودکان برای اینکه بتوانند صحبت کنند ، باید بشنوند. کودکانی که می شنوند و صحبت می کنند ، خواندن و نوشتن را راحت تر می آموزند. چند ماه اول زندگی برای توسعه ناحیه گفتار و زبان مغز بسیار مهم است. مطالعات نشان می دهد که هرچه زودتر کودک بشنود ، مهارت های زبانی او بهتر خواهد بود. کودکان ناشنوا که زود تشخیص داده می شوند و از کمک مناسب برخوردار می شوند ، می توانند درست مانند دیگر کودکان هم سن خود رشد کنند.
زمان انجام غربالگری شنوایی سنجی نوزادان
زمان تست در مطب شنوایی سنجی نوزاد اصفهان اول که OAE است در ۲۴ ساعت بعد از تولد انجام می شود و در صورتی که انجام نشود حتما باید تا پایان ده روزه تولد نوزاد انجام شود. این تست اطلاعاتی از وضعیت حلزون در اختیار ما قرار می دهد و چنانچه نتیجه ی آن PASS شود یعنی کودک یا دارای کم شنوایی نیست یا میزان آن کمتر از سی درصد است.
در صورتی که نتیجه آن REFFER شود یعنی یا در گوش کودک مایعات آمنیوتیک ( کیسه آب مادر) قرار دارد یا کم شنوایی بالای سی درصد وجود دارد. از آنجایی که تست OAE صرفا یک غربالگری اولیه است، بنابراین اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار نمی دهد.
در پایان یک ماهگی تست AABR انجام میشود. که بطور کلی این تست اطلاعاتی از سلامت عصب در اختیار ما می گذارد. نتایج این تست به این شکل است که چنانچه نتیجه PASS شود یعنی نوزاد کم شنوایی ندارد یا اگر دارد کمتر از پنجاه درصد است. چنانچه نتیجه آن REFFER شود یعنی کودک یا عصب آن به بلوغ نرسیده که باید در پایان سه ماهگی تکرار شود یا کم شنوایی بالای ۵۰ درصد دارد.
شنوایی سنجی برای کودکان چگونه انجام می شود؟
اگر کودک قادر به همکاری باشد ادیومتری یا نوار گوش گرفته می شود. بدون انجام ادیومتری کودکان به طور روتین، ممکن است که برای ماهها یا سالها، مشکلات شنوایی تشخیص داده نشود.
اگر کودک قادر به همکاری نباشد تست ABR گرفته می شود. تست ABR معمولاً نیم ساعت طول میکشد. اگر کودک در طول آزمایش از خواب بیدار شود، آزمایش بیشتر طول میکشد، زیرا کودک برای اتمام تست مجدداً باید بخوابد.
شنوایی سنجی کودک دو ساله
کودکان دو ساله چون توانایی همکاری ندارند معمولا تست شنوایی سنجی ABR در مطب شنوایی سنجی نوزاد اصفهان انجام می شود.
شنوایی سنجی کودک سه ساله
کودکان سه ساله نیز مانند دو ساله ها چون توانایی همکاری ندارند معمولا تست شنوایی سنجی ABR انجام می شود.
گفتیم اگر کودک قادر به همکاری نباشد تست ABR گرفته می شود. نحوه ی انچام این تست در مطب شنوایی سنجی نوزاد اصفهان به این صورت است که کودک دراز کشیده یا خواب باشد و هیچ گونه حرکتی نداشته باشد. در صورتی که کودک نتواند هنگام انجام تست آرام باشد، بایستی شربت خواب آور مخصوص کودکان بخورد تا بخوابد.