علائم تنبلی تخمدان و درمان آن:
تنبلی تخمدان یک اختلال هورمونی شایع در بین زنان در سنین باروری است. زنان مبتلا به تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک ممکن است دوره های قاعدگی نادر یا طولانی مدت یا سطح هورمون مردانه (آندروژن) بیش از حد داشته باشند. تخمدان ها ممکن است مجموعه های کوچک متعددی از فولیکول ها ایجاد کنند و نتوانند به طور منظم تخمک ها را آزاد کنند.
علت تنبلی تخمدان
در دوران قاعدگی تعدادی هورمون از مغز ترشح می شود و این امر موجب آزاد شدن فولیکول های در تخمدان می گردد. پس از بالغ شدن فولیکول ها در رحم و ترشحات رحم افزایش یافته و همچنین باعث ضخامت دیواره رحم می شود و در نهایت تخمک بالغ شده با اسپرم ترکیب شده و بارداری اتفاق می افتد. در افراد مبتلا به بیماری تخمدان پلی کیستیک، فولیکول های بزرگ شده به هر دلیلی نمی توانند به درستی عمل کنند و نمی توانند به خوبی تخمک گذاری کنند و همچنین نمی توانند عوامل بازدارنده را به خوبی برای فولیکول های اطراف القا کنند.
همچنین فولیکول اصلی نمیتواند فاکتور مهار کننده را برای از بین بردن رشد سایر فولیکولهای اطراف خود تولید کند؛ به همین دلیل چندین فولیکول همزمان در یک دوره از سیکل تخمکگذاری رشد کرده و نهتنها تخمکگذاری انجام نمیدهند؛ بلکه از بین نیز نمیروند، در نتیجه در طول چند سال به دلیل اینکه هر ماه چندین فولیکول رشد کرده و به همان صورت باقی ماندهاند، روی سطح یا کورتکس تخمدان دستهای از فولیکولها وجود دارند. به همین دلیل تخمدان نسبت به قبل عملکرد خود را بیشتر از دست میدهد و در این صورت فرد به دلیل تنبلی تخمدان به پزشک مراجعه میکند.
علائم تنبلی تخمدان
پریود نامنظم : شایعترین علامت تخمدان پلی کیستیک و علائم تنبلی تخمدان و درمان آن ، چرخههای قاعدگی با تعداد کمتر از حالت طبیعی، نامنظم ویا طولانی حک/مدت است. برای مثال ممکن است شما کمتر از ۹ بار در سال قاعده شوید و بیش از ۳۵ روز بین دورههای قاعدگی فاصله باشد و میزان خونریزی در قاعدگی بسیار شدید شود.
همچنین مطالعه کنید : اختلال میسوفونیا
مشکل باردار شدن در نتیجه تخمک گذاری نامنظم یا عدم انجام تخمک گذاری
رشد بیش از حد مو : افزایش سطوح هورمونهای مردانه ممکن است سبب ایجاد علائم ظاهری شود؛ همچون موی بدن و موی صورت بیش از حد و گاهی آکنه شدید و همچنین طاسی با الگوی مردانه.
افزایش وزن
نازک شدن مو و ریزش مو از سر
پوست چرب یا آکنه
عوارض تنبلی تخمدان
ناباروری
فشار خون بالا ناشی از بارداری
سقط جنین یا زایمان زودرس
سندرم متابولیک : مجموعه ای از شرایط از جمله فشار خون بالا، قند خون بالا و سطوح غیر طبیعی کلسترول یا تری گلیسیرید که به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد.
خونریزی غیر طبیعی رحم
دیابت نوع ۲
دیابت بارداری
افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن
درمان تنبلی تخمدان
تجویز داروهای جلوگیری از بارداری مثل ال دی یا سیپروترون کامپاند (دیان) برای تنظیم سیکل های قاعدگی بسیار رایج و موثر است.شروع دارو از روز پنجم قاعدگی به مدت ۲۱ شب و بعد از تمام شدن هر بسته ۷روز دارو نمی خورید و از روز ۸ بسته بعدی را آغاز میکنید .
داشتن تغذیه مناسب، انجام فعالیت های ورزشی و استرس کم تاثیر بسزایی بر روی وضعیت علائم تنبلی تخمدان و درمان آن می گذارد . زیرا ورزش کردن سبب می شود تا فرد دچار چاقی و اضافه وزن نشود . افراد مبتلا به بیماری تنبلی تخمدان باید از مصرف غذاهای حاوی مواد قندی بپرهیزند تا مبتلا به بیماری دیابت نشوند.
فردی که دچار تنبلی تخمدان است باید تحت نظر باشد و کنترل وزن داشته باشد. حتما به این اشخاص باید گفت که این بیماری تا به آخر عمر همراه شماست اما شدت بیماری متغیر می باشد و نمی توان به طور کامل درمان نمود. پس به تمامی این افراد توصیه میکنیم تا سبک زندگی خود را تغییر دهند.
درمان زودهنگام و به موقع از پیشرفت بیماری می کاهد و این به نفع بیمار است و در نتیجه هدف اولیه ما دختران نوجوانی هستند که در سن پایین با علائم مشکلات سیکل قاعدگی مواجه هستند و درمان در این زمان هرچه سریع تر صورت گیرد سبب می شود تا در سنین بالاتر مشکلات بیشتری برای آن فرد پیش نیایید